2010. augusztus 3., kedd

Sajtó

Azt írja az újság.....

Pontosabban a Népszabadság július 26.-i száma, hogy kutatást végeztek a fiatalok körében arról, ki, miként képzeli el saját felnőtt társadalmát 2025.-ben.

Ha az újság politikai beállítottságától (és az ebből fakadó utalásoktól) eltekintek, egészen érdekes és tanulságos a cikk, és a felmérés eredménye.

Azokról a középiskolásokról és - részben - főiskolásokról van szó, akikről oly sokat hallom, hogy nem érdekli őket semmi, nincsenek céljaik és értékeik.

A felmérésből kiderül, hogy 79%-uk szeretne családot alapítani és legalább két gyereket adni kicsiny országunknak, nagyobb részük hisz a nyelvtanulás létjogosultságában, elítélik az adócsalást és a környezet védelme mindennapjaik részévé vált.
Kozmopolita európai polgárok szeretnének lenni, akik elismerik a másságot, megtűrik saját hazájukban az idegeneket, sőt segítik beilleszkedésüket, valamint hisznek a civil kezdeményezések erejében és megoldóképességében az állami apparátussal szemben.

Olvassunk egy kicsit a sorok között...
Az egyetemisták 61%-a, a középiskolásoknak csupán 39%-a képzeli el a jövőjét Magyarországon.

Ezek szerint generációról generációra egyre kisebb a hajlandóság, hogy itthon maradjunk? Valami van a fejekben, valami rosszul adódik tovább. Nem szívesen látnám, hogy - miközben egyik oktatási reform követi a másikat - egy magas színvonalú oktatási rendszerrel óriási szellemi tőkét termelünk a világ más országainak. Mivel meggyőződésem, hogy a gondolkodás az alapja mindennek, ami körülvesz minket, jobban oda kell figyelni arra, hogy mit lehet olvasni a sorok között...
Persze a magas színvonalú oktatási rendszer még komoly kihívásokkal küszködik helyenként (ezen a ponton például fontos szerepe lehet egy erős civil-jellegű kezdeményezésnek), de már most nem ártana figyelni arra, hogy a kozmopolita gondolkodás ne homályosítsa el a hovatartozás értékeit, a saját hagyományok tiszteletét, ápolását és a fiatalabb generációnak való átadását. Örök szabály, hogy nehezebb megtartani, mint megszerezni. Jól felfogott érdekünk, hogy a társadalom okos, kreatív, jól képzett tagjait itthon tartsuk, itt kamatoztassák tudásukat, képességeiket. Persze ehhez meg kell teremteni a motiváló körülményeket!

A globalizáció legnagyobb problémája a nemzetek identitástudatának kérdése, nagyon nehéz megtalálni az arany középutat.

Fontos szerepe van ebben a kérdésben is az oktatásnak. Ha egy kis időt el lehetne csípni a Mengyelejev-féle periódusos rendszer, a citromsav-ciklus, vagy a gáztörvények tanulásából az önismeret, önbecsülés, pénzügyi kultúra, vagy saját hagyományaink ismerete és megőrzése javára... :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése